keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Ihania iltapalasia

Tai aamupalasia :) Niin tai näin, on niihinkin ruokailuhetkiin välillä kiva keksiä jotain uutta. Itse valmistettu mysli on yksi lemppareista ja sitä syntyy tasaisin väliajoin rahkan kaveriksi iso purkillinen.


Viime viikkoinen pohjoisen vieras pyysi minulta tätä reseptiä ja ajattelin samantein päivittää sen sitten tännekin. Vähän aikaa sitten ostamani kaupan myslipussi jäi kyllä viimeiseksi. Mikäli ei halua ostaa niitä sokerilla yms. aineilla kyllästettyjä myslejä (jotka ehkä maistuvat joltakin), saa rahalleen kovin kuivaa vastinetta. 

Olen joskus aikoinaan poiminut tämän mysliohjeen jostakin lehdestä ja kirjannut sen ilman tarkempia merkintöjä reseptivihkooni. Ihan tarkkaan alkuperäistä reseptiä en ikinä ole noudattanut ja kirjaankin tähän nyt sen version, josta oma suosikkini on muodostunut. Vinkkinä voisin antaa, että vähänkään tummempia pähkinöitä ei kannata käyttää, koska niihin tulee tosi helposti hieman kärtsän makua uunissa. Alkuperäisessä ohjeessa kaurahiutaleiden kaverina ovat spelttihiutaleet sekä lisänä makua antamassa vielä kookoshiutaleet. Mutta tämähän on sellainen resepti, johon voi laittaa melkeimpä mitä tahansa ja varmasti jokainen löytää sen oman suosikkinsa. Mutta alla oleva on hyvä perusresepti. 

Home made mysli

1 dl hunajaa
4 rkl rypsiöljyä
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
ripaus suolaa

Laita nämä kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna seos.

3 dl kaurahiutale
2 dl kauralese
100 g cashew pähkinöitä
1 dl kurpitsansiemeniä

Sekoita nämä ainekset keskenään. Kaada sitten mausteseos sekaan ja kippaa koko homma leivinpaperille. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia (kiertoilmauunissa), puolisen tuntia muutoin. Kääntelen mysliä muutaman kerran paiston aikana.

Samaiselta pohjoisen tädiltä sain vinkin myös banaanilättyihin. Terveellistä, herkullista ja nopeaa, mitä muuta ihminen voikaan toivoa. Vähän marjoja pakkasesta päälle ja kylkeen muutama lusikallinen rahkaa. Oli muuten herkkua! Ja näihin saa tuhottua niin hyvin ne hieman mustuneet banskut, joita et muuten tulisi syöneeksi!

Resepti näihin oli Vappu Pimiän käsiäalaa ja löytyy Iltasanomien sivuilta. Suosittelen tekemään pannulla useita pieniä lättyjä, koska niitä on helpompi käsitellä. Ja näissä pätee ihan sama kuin oikeissakin lätyissä, ensimmäiset ovat vähän hankalia, mutta sen jälkeen paisto onnistui oikein hyvin. Kommenteissa monet suosittelevat esim. maissijauhoja tai jotain hiutaleita lisättävän taikinaan, mutta itse en moisia kaivannut. Paistamisessa täytyy vain olla tosi pitkäjänteinen :)


Ja sitten on pakko vielä laittaa tähän yksi kiva resepti, joka menee mainiosti niin aamu-, ilta-, kuin välipalanakin esimerkiksi jogurtin tai rahkan kaverina. Meille oli tässä taannoin ilmestynyt sellainen kilon pussi omenoita, jotka uhkasivat alkaa siirtyä biojätteeseen. Kuten myös niiden vieressä olleet päärynät. Niinpä niistä syntyikin aivan loistava omena-päärynä-kaurapaistos! Ohjeen otin Kinuskikissan -sivuilta. Tämä ei ole mikään terveyspommi, mutta makupommi onkin. Tämä meinasi hävitä astiasta ennen kuin oli ehtinyt käydä edes uunissa :)


Sitten lopuksi vain muutama fiilistelykuva, kyllä se kesä sieltä tulee. Varmimmat merkit siitä ovat torikahviloiden avautuminen ja jäätelön syönti ulkona hanskat kädessä :)

                                                           
                                                           


2 kommenttia:

  1. Pohjoisen vieraalta kiitos myslireseptistä ♡ Menee heti kokeiluun nyt viikonloppuna :) ja hyvä että banaanilätytkin onnistui ja maistui! -Tiio

    VastaaPoista
  2. Joo banskulätyt kyllä yllätti todella positiivisesti. Niitä vois tässä vähän myös alkaa tuunaileen. Reseptejä niihinkin löytyy vaikka jos minkälaisia :)

    VastaaPoista